Home
Actueel
Nieuws
Koningspaar 2017
Programma 2017
Geschiedenis
Foto's / Video's
Contact
Gastenboek

 

 

 

 

 

Op zaterdag 18 november organiseerde de stichting Mariniersmonument Limburg in samenwerking met Contact Oud Mariniers Limburg de jaarlijkse herdenking bij het Limburgs Mariniersmonument op de hoek Charles Beltjenslaan/Leijenbroekerweg te Sittard.

 

Het Mariniersmonument in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) werd in 1966 opgericht ter nagedachtenis aan de circa veertig Limburgse mariniers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. 
 
De herdenking word bijgewoond door de Commandant van de Mariniers uit Rotterdam, vele hoogwaardigheidsbekleders van bestuurlijke overheden, militaire organisaties, vele oud-mariniers die zijn aangesloten bij het COM (Contact Oud-Mariniers), de fanfare Sint Jan Leijenbroek en de Stadsschutterij Sint Rosa Sittard.
 
Voorafgaand aan de ceremonie bij het monument vind een plechtige mis plaats in de kerk van Leijenbroek.
 
Het Mariniersmonument in Sittard is een bronzen stellage waarin marineattributen zijn verwerkt, zoals: paalschansen, een amfibietank en twee gevechtsvliegtuigen. Tevens bevindt zich in de stellage een bronzen marinier.
Op enkele meters afstand staat een bronzen beeld van een achterovervallende marinier. De beeldengroep is geplaatst op een betonnen voetstuk. In het voetstuk is een urn met aarde van het ereveld Kembang Koening te Soerabaja bijgezet. Het geheel is geplaatst op een groot basement. Het gedenkteken is 7 meter hoog. (zie bovenstaande foto)

 

 

Webmaster: Peter Mols