Stadsschutterij St. Rosa Sittard            
 

De Marketentster.

Een marketentster (ook: marketenzer, zoetelaar of zoetelaarster) was een vrouw die een leger volgde en gerechtigd was aan de soldaten waren te verkopen zoals drank, voedsel en kleine benodigdheden voor het dagelijks leven. Drank verkochten marketentsters uit het typische marketentstervaatje dat ze op de heup droegen.

Evenals bij het leger te voet, (landmacht) waren er ook bij het Korps Mariniers aan het eind van 19e eeuw Marketentsters. In het Mariniersmuseum te Rotterdam bevindt zich een originele foto van de dienstdoende Marketentster bij de Mariniers, mejuffrouw Van der Kley.
Foto van de dienstdoende Marketentster uit 1860, mejuffrouw Van der Kley.


Ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan in 1925 van het Korps Mariniers, bezocht Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Emma, het jarige korps en nam hij de parade en het defilé af. Voor deze speciale gelegenheid was de laatste dienstdoende Marketentster, Anneke Neervoort, uitgenodigd. Zei had voor deze speciale gelegenheid nog een keer haar Marketentster uniform aangetrokken. Hier staat zij tussen de genodigden en neemt zij mede het defilé af. Vanaf die periode is er geen Marketentster meer bij het Korps Mariniers in daadwerkelijke dienst geweest.Bij heroprichting van de Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd, waren er nog geen Marketentsters.
Deze werden op 7 april 1991 toegevoegd. Hieronder staat een groep Marketentsters afgebeeld in het uniform welk gedragen werd van 1991 tot 2010.In overleg met de conservator van het Mariniersmuseum te Rotterdam, heeft het bestuur besloten om ook de uniformen van onze Marketentsters aan te passen aan het Marketenster uniform uit 1860.


Hieronder staat een Marketentster van de Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd met het nieuwe Marketentster-uniform afgebeeld. Opvallende overeenkomsten met het uniform uit 1860 zijn o.a. de laarsjes, het hoedje, het vaatje met het daarop aangebracht anker, de draagriem voor het vaatje eveneens voorzien van een ankertje, de witte manchetten en het witte kraagje.

Verder is het uniform van de Marketentster zodanig aangepast dat het meer een geheel vormt met de rest van de schutterij. Zo zijn er Wings aangebracht, en een fourragères. Het jasje heeft een iets meer vrouwelijk model gekregen.


Sjtadssjötterie Sint Rosa Zitterd,

Jo Suijkerbuijk

Foerier en archivaris.